Blog

31. jan, 2019

 

LOSSER - Is De Bokelbulkes een buurtvereniging die ook aan carnaval doet, of is het een carnavalsvereniging die ook activiteiten voor de buurt organiseert? Het antwoord ligt ergens  in het midden. ,,We zijn de buurt in elk geval niet uit het oog verloren.” 

De carnavalsvereniging van het Hoge Boekel bestaat 44 jaar en heeft in al die jaren een behoorlijke verandering doorgemaakt. „We zijn ooit spontaan begonnen na een nieuwjaarsvisite in Glanerbrug”, vertelt oudgediende Bernhard Engbers. „Onze allereerste graaf kwam tevoorschijn van onder een wit laken. Heel veel stelde het toen nog niet voor, het was vooral een buurtfeest met als thema carnaval. Wat dat betreft is er in de afgelopen jaren wel het een en ander veranderd.” En: ,,We zijn in de loop van de 44 jaar dat we bestaan opgeschoven van een buurtvereniging naar een carnavalsvereniging zonder dat we de buurt uit het oog zijn verloren.

Verbindende rol

Wat nooit veranderd is, is de verbindende rol die De Bokelbulkes speelt in de grote buurtschap die ruwweg ligt tussen Enschede, Glanerbrug, Losser en de Lossersestraat bij Lonneker. „De vereniging is nog steeds een verbindend element in de buurt”, zegt voorzitter Bennie ten Vergert.  „We hebben ook leden die niets met carnaval hebben maar wel lid zijn. Sterker nog, als je geen lid bent van De Bokelbulkes hoor je er niet helemaal bij.”

Dat komt ook doordat de club veel activiteiten houdt buiten het carnaval om. „Het hele jaar door zien we elkaar, dat draagt zeker bij aan de verbondenheid van de buurt”, zegt Lianne Nijhuis, secretaris van de vereniging. Maar dat geldt niet alleen voor de ‘bulkes’, jongerenafdeling De Bokelkälfkes is in dit verband zeker zo belangrijk. „Wat geldt voor de ‘bulkes’ geldt zeker voor de ‘kälfkes’, zij spelen een belangrijke rol voor de jeugd uit onze buurtschap. Met bijna zestig leden doen ze het ook heel goed. En het mooie is dat de oudere ‘kälfkes’ doorstromen naar onze vereniging. Zo ziet de toekomst er ook goed uit.”

Vizier op Losser

Het jaar 1998 was een belangrijk jaar voor de vereniging. Toen besloot De Bokelbulkes zich aan te sluiten bij De Gaffel Aöskes in Losser. „De verenigingen waar wij contacten mee hadden hielden ermee op en omdat we voor een deel in de gemeente Losser liggen en daar ook leden hebben, besloten we ons vizier meer op Losser te richten”, zegt Ten Vergert.

Anno 2019 constateren de leden dat dat een goed besluit is geweest. „Tot 2007 hielden we vast aan de opkomst van onze hoogheid in het weekeinde voor carnaval. Op verzoek van De Gaffel Aöskes zijn we daar van afgestapt. Ook bij ons komt de hoogheid nu in het najaar, daarmee lopen we in de pas met de andere verenigingen. En eerlijk is eerlijk, dat bevalt ons heel goed. En het feest in het weekeinde voor het carnavalsweekeinde hebben we nog steeds.”

Lid zijn van De Gaffel Aöskes houdt ook deelname in aan de optochten in het dorp. „We hebben een actieve wagenbouwgroep”, vertelt Roy Kleine, „we missen alleen een plek waar we het hele jaar door kunnen bouwen. Nu kunnen we ons niet meten met wagens van de andere verenigingen. Maar heel erg vinden we dat niet hoor. Bij onze vereniging telt de gezelligheid van het carnaval het zwaarst.”

Soep

Die gezelligheid uit zich onder meer in het traditionele soep eten. „Het was traditie dat we na het frühschoppen in Glanerbrug op de zondag voor het carnaval bij de familie Heurman gingen soep eten”, vertelt Ten Vergert. „Alleen waren we op een gegeven met zo’n grote groep dat we niet meer bij Heurman terechtkonden. Dat soep eten doen we nu bij onze residentie Savenije in Lonneker maar het bestaat nog steeds en het het is nog steeds een van de gezelligste momenten van het carnaval.”

Wat de toekomst betreft, die ziet het bestuur van De Bokelbulkes met vertrouwen tegemoet. Bestuurslid Karin Schuurs: „Als je op onze feesten kijkt zie je jong en oud door elkaar lopen. Ouders zijn lid en de kinderen ook en we kennen elkaar allemaal. Zo lang we die sfeer weten te behouden zit het wel goed bij De Bokelbulkes.”

Bron: TC Tubantia

8. dec, 2018

 

 

Voor De BokelBulkes is het seizoen 2018-2019 het jaar van het 44 jarig jubileum. De start op 16 november was helaas voor Remco het moment om het veld te moeten ruimen. In residentie Hotel – Restaurant Savenije te Lonneker van carnavalsvereniging de BokelBulkes, werd onder het toeziend oog van een volle feestzaal en in het bijzijn van hoogheden en leden van andere verenigingen, familie en belangstellenden afscheid genomen van Graaf Remco II, zijn adjudanten Bennie en Richard, hofchauffeuse Debbie en opperkälfke Saskia.

De jubileumgraaf doet zijn intrede; Graaf Mathijn I (Brueker) die de vereniging voor zal gaan in het seizoen 2018-2019. Met het toepasselijke thema “BokelBulkes 44 joar” presenteerden onder de creative inzet van de technische commissie, om klokslag 22:11 uur de nieuwe Graaf, Mathijn, zich voor het grote publiek.

 

Uiteraard is ook deze jubileumgraaf Mathijn het seizoen niet alleen en stelde hij zijn adjudanten, Jan-Hendrik (Kuiper) & Rik (Teuteling) aan iedereen voor. Zij zullen de vereniging dit jaar vertegenwoordigen en voorgaan bij alle activiteiten.

Dit trio heeft ook dit seizoen de privilege zich rond te laten rijden door een hofchauffeur en wel door Mathijs (Hoek).

 

We stellen ze graag even aan u voor;

 

GRAAF MATHIJN BRUEKER

Graaf Mathijn is 28 jaar en woont samen met zijn vriendin Kim Bos in De Lutte.

In 2005 is hij voor het eerst lid geworden bij een carnavals vereniging, dit was bij CV de Stroatkroepers. Waar ook de vriendschap met Jan-Hendrik (red. zijn adjudant) is ontstaan, tijdens het bouwen aan de carnavalswagens.

Toen hij in 2008 door Gerald Nijland gevraagd werd om zijn adjudant te worden, heeft hij ook direct ‘ja’ geantwoord. Na dat super mooie jaar samen met andere adjudant Gerben Mazeland en chauffeur Wolter Oort, is hij dan ook lid gebleven bij de Bokelbulkes. Waarin hij dan ook vele gezellige feestjes en weekendjes weg heeft mogen meemaken.

Hij is dan nu ook zeer vereerd dat juist hij in dit jubileumjaar de Graaf van de Bokelbulkes mag zijn.

 

In het dagelijks leven is Mathijn werkzaam bij Trioliet als monteur op de afdeling ontwikkeling.

Daarnaast is hij 3 jaar geleden vanuit zijn hobby begonnen met M. Brueker service en onderhoud.

Waar hij het onderhoud doet aan land-, tuinbouw- en grondverzetmachines. Waaronder het maken van hydrauliekslangen en het aanpassen van machines.

 

Toen hij afgelopen februari tijdens het sterrengala door Richard Snijders werd gevraagd om de 44e  graaf van de Bokelbulkes te worden, heeft hij ook direct “ja” gezegd.

Zijn adjudanten en hofchauffeur had hij toen al direct in gedachten.

 

 

ADJUDANT JAN-HENDRIK

 Jan-Hendrik Kuipers, 30 jaren jong en woonachtig in Losser en gaat door het leven met Danone Kuipers- Oude Maatman. Zijn hobby is van jongs af aan al het carnaval, hij is er vroeger mee besmet geraakt op de kindercarnavalmiddag van de Bokelbulkes toen zij zelf nog woonden aan de Lonnekermarkeweg. Vanaf toen kreeg hij steeds meer kriebels in de carnavals tijd waardoor hij steeds eerder wilde beginnen met het organiseren en meebouwen aan het carnavals feest in het algemeen. Hierdoor is hij ook vanaf zijn 11e fanatiek gaan bouwen aan de wagen van c.v. de Stroatkroepers waar het draaide om gezelligheid en niet zozeer om resultaat iets wat niet zozeer ambitieus klinkt maar toch vind hij persoonlijk gezelligheid een belangrijkere spil in het gehele carnaval. In 2007 is hij lid geworden van de JKL waar hij in 2008 Jongerenprins van losser mocht worden om vervolgens voor 5 jaren de voorzittershamer van de Stroatkroepers te mogen hanteren. Dat laatste was overigens een lastige maar uiterst leerzame periode. Sinds 2016 is hij lid van het bestuur van de Gaffel Aöskes en sinds seizoen 2017-2018 penningmeester van de Gaffel Aöskes, iets wat veel vrije tijd vergt maar nog meer voldoening geeft om samen met mede bestuurders en alle verenigingen een mooi carnavals seizoen te organiseren met als grote finale een mooi weekend met optochten en feesten.

Hij voelt zich dan ook enorm vereerd om in het  jubileum jaar en 11 jaar na het zijn van de jongerenprins van Losser, voor te mogen gaan samen met Graaf Mathijn, adjudant Rik en Mathijs.

 

ADJUDANT RIK

Rik Teutelink is 22 jaar en komt uit Losser. Hier woon hij al 22 jaar op hetzelfde adres, samen met zijn ouders en broer.

Al vele jaren is hij actief binnen de carnaval, en dan voornamelijk bij de Martini Kerlkes. Zo rond zijn 11e  jaar is het allemaal een beetje begonnen. Toen hij in groep 8 zat heeft hij in de jeugdraad gezeten. En vanaf seizoen 2014-2015 werd hij lid van de raad van 11 van de Martini Kerlkes. In het seizoen 2015-2016 is hij adjudant geweest van het JKL trio. Samen met Buck en Yves heeft hij toen een prachtig carnavals seizoen gehad.

 

Via zijn vriendin Debby Oude Tijdhof is hij in aanraking gekomen met de Kalfkes. Een actieve club jongeren waarbij de gezelligheid voorop staat. Daarom is hij op vele feesten aanwezig en zo nu en dan ook in de Kalfkesloods.

In zijn vrije tijd is hij vaak te vinden in de bouwloods van de Martini Kerlkes. Hij houd zich daar hoofdzakelijk bezig met de bewegingen en constructies die op de wagen komen. Verder is hij fanatiek met de trekkertrek en dus bij menig evenement in de regio aanwezig om mee te doen. Hoogtepunt is elk jaar de TT-Penninkskotten.

Rik vind het een eer om in het 44e jubileumjaar van de BokelBulkes adjudant te zijn van Graaf Mathijn. Samen met hem, adjudant Jan-Hendrik, Mathijs en de dames gaan ze er een machtig mooi carnavalsjaar van maken.

 

HOFCHAUFFEUR MATHIJS

Mathijs Hoek is 22 jaar en woont op het mooie Hoge Boekel. Hij werkt al ruim 2 jaar bij FH Loohuis in Saasveld met veel plezier, in de functie van elektricien en is vooral in de agrarische sector werkzaam. Al  4 jaar is hij samen met Anouk Greveling.

Vanaf zijn 6e jaar loopt hij al mee met de optochten van de Bokelbulkes, dit doet hij met veel plezier en kijkt  er ook altijd weer naar uit om weer gezellig mee te helpen en mee te lopen.

Toen hij 12 werd mocht hij vaak helpen bouwen bij de Bokelkalfkes, en kon hij niet wachten tot hij 14 jaar werd en ook een Kalfkes kiel kreeg en bij hen mee mocht lopen. Hij is een fanatieke wagenbouwer en doet dit met veel passie en plezier, ook vind hij het leuk om naar feesten te gaan. Sinds 2 jaar zit hij in het bestuur van de Bokelkalfkes.

 

Mathijs komt uit een echte carnavalsfamilie, zijn vader Bertus is graaf geweest in 1998-1999, zijn broer Jeroen in 2016-2017 en zijn zusje Saskia is afgelopen seizoen opperkälfke geweest. Hij vind het een eer om hier nu een seizoen aan toe te voegen.

Zijn hobby’s zijn klootschieten, met feesten muziek draaien en mee te doen aan de trekkertrek wedstrijden. 

Klootschieten doet hij inmiddels ook al weer 10 jaar met veel plezier bij Java. Hij gooit daar in de 1e  klasse. Trekkertrek is zijn grote passie, en probeert bij alle wedstrijden in de buurt mee te doen.

Hij vind het echt een super ervaring om dit mooie trio te ondersteunen tijdens de carnavalsperiode. Ook omdat het dit jaar het jubileum jaar is. Ze gaan er een mooi jaar van maken.

 

Met als motto: “GIN GESLÖTTEL EN GEMEKKER, DIT JUBILEUMJOAR KAN NIKS GEKKER!” hopen ze iedereen te mogen begroeten op de vele feesten. En met eer en trots de vereniging voorgaan tijdens het seizoen 2018-2019.

 

De avond vervolgde met het  ten gehore brengen van het gravenlied en werd onder het geluid van hofkapel Benno & de Muiters de polonaise ingezet en kan ook voor De BokelBulkes met haar nieuwe hoogheden het nieuwe seizoen beginnen.

Benieuwd naar al onze (jubileum)activiteiten? Ga dan naar www.bokelbulkes.nl

13. nov, 2018

 

De wagenbouwers zijn alweer druk aan het bouwen, de feestelijke voorbereidingen voor het komend carnaval zijn al in volle gang, de nieuwe Graaf staat al te popelen en dus is het tijd voor de huidig zittend Graaf Remco II om afstand te doen. Op 16 november zal hij aftreden om zijn plek af te staan aan de nieuwe Graaf en adjudanten voor het seizoen 2018-2019.

 

Voor de laatste keer zal Remco samen met zijn adjudanten Bennie en Richard en hofchauffeuse Debbie, onder de muzikale begeleiding van hofkapel Benno & de Muiters, het podium betreden om vervolgens plaats te maken voor de nieuwe Hoogheden. Ook voor opperkälfke Saskia wacht hetzelfde lot.  Zij hebben een geweldig seizoen achter zich waar ze met veel trots op terug kunnen zien.

 

Ze zullen allen daarom aan het begin van het bal op passende wijze worden ontdaan van hun versierselen behorend bij hun carnavalsjaar. Later op de avond zal met veel tromgeroffel en  creativiteit, onder regie van de technische commissie, met dit jaar het thema “44 jaar BokelBulkes” de nieuwe graaf seizoen 2018-2019 worden gepresenteerd.

 

Tijdens deze avond zullen tevens andere aangesloten vereniging van de Gaffel Aöskes en andere bevriende verenigingen aanwezig zijn.

De muzikale invulling deze avond zal worden verzorgd door onze vaste DJ’s van MDW Licht & Geluid.

Als inleiding voor het komend carnavalsseizoen 2018 – 2019 nodigen we dan ook graag iedereen van harte uit op vrijdag 16 november om op deze festiviteit vanaf 20:11 uur live mee te komen maken bij Hotel – Restaurant Savenije, Dorpsstraat 149-151 te Lonneker.

6. sep, 2018

Het te raden aantal fusilli pasta in de glazen pot was: 1409

De winnaars:

meneer Herman

Heer/mevr Luttikhuis

P. Teeuwen

T. Veldhuis

Mevr. Welman

Mevr. Herik

A. Mooijaard

E. Kleine

Met de winnaars wordt contact opgenomen voor het overhandigen van de prijs.

Sponsoren bedankt.

6. feb, 2018

 

 

Na een geweldige kindercarnavals middag, met maar liefst 88 kinderen, hebben de BokelBulkes ook het gehouden Tetterfestival van 3 februari bij residentie Savenije te Lonneker, weer positief af kunnen sluiten en kijken ze terug naar een traditioneel goed bezocht Tetterfestival van deze vereniging.

Na het binnen trekken van Graaf Remco II met zijn adjudanten Richard en Bennie en hofchauffeuse Debbie kon het spektakel van de avond beginnen.

Het doel van de avond is om als vereniging op een zo bijzonder mogelijke manier te presenteren. En ook dit jaar is dat weer gelukt en werden er leuke variërende presentaties gegeven.

Dit jaar ging de winst naar de Veldmuuskes uit Overdinkel, die de originaliteitprijs in de wacht wisten te slepen. Bij de kapellen hebben Duvels Geweld uit de Lutte met hun muzikale performance de jury weten te overtuigen. Zij waren  in staat om echt de hele zaal in de polonaise mee te krijgen.

Beide verenigingen gingen dan ook naar huis met een welverdienden wisselbokaal, welke een jaar lang in hun thuisbasis zal staan te pronken.

Ook dit jaar waren alle bevriende verenigingen weer van de partij om hier hun beste beentje voor te zetten en te strijden om de welbegeerde bokaal. Voor de verenigingen zonder kapel stond uiteraard de eigen hofkapel Benno & de Muiters paraat om hun bijdrage te leveren.

Tevens werd deze avond gebruikt om het  Opperkälfke vanuit de Bokelkälfkes te presenteren. Een initiatief dat in 2015 werd geïntroduceerd om de banden tussen de Kälfkes en Bulkes te versterken. Om klokslag 21.00 uur werd Saskia Hoek gepresenteerd tot Opperkälfke 2018.

 

Saskia is 19 jaar en jongste van de vier uit het carnavalsgezin van de familie Hoek en nog woonachtig op het Hoge Boekel. Ze is er trots op dat ze is gekozen tot Opperkälfke.

Dat de familie erg betrokken is bij de carnaval blijkt wel doordat haar opa Jan Nijhuis één van de oprichters van de BokelBulkes was. Ook zijn haar vader en broer al eens graaf zijn geweest.

Naast haar studie financieel administratief medewerker heeft ze toch nog tijd vrij weten te maken om naast graaf Remco 2 en zijn adjudanten Bennie en Richard te kunnen staan. En hoopt er samen met alle Bulkes en Kälfkes er een onmeunig mooi feest van mag maken.

 

En dan was er nog de Grand Finale waarbij alle kapellen gezamenlijk nog eens de instrumenten voor de dag haalden om een aantal slotnummers te laten horen. Dit lijkt een traditie te worden die eigenlijk spontaan voor een aantal jaren geleden is ontstaan en waarbij op de avond zelf telkens meer muzikanten aan mee (willen) doen om samen een mega kapel te vormen.

De BokelBulkes kijken dan ook samen met zaal Savenije terug op een geslaagde dag, die zoals altijd begon met de gezellige carnavalsmiddag voor de kinderen met aansluitend het Tetterfestival. Het licht en geluid was weer in handen van MDW.

Met nog één week te gaan is de vereniging helemaal klaar voor het komend  carnavalsweekend.

Meer informatie over onze vereniging op www.bokelbulkes.nl